Dondurulmuş gıda tüketiminde Türkiye dünya listelerinde en sonlarda bulunuyor. Genel olarak pek fazla bilmediğimiz bir konu.  O halde bu konuda faaliyet gösteren firmalara bir göz atalım. Bakalım onlar bize dondurulmuş gıdaları nasıl anlatacaklar?

 

İlk önce Kerevitaş-SUPERFRESH ile başlayalım.

 

1. Dondurulmuş gıda tüketmenin avantajları nelerdir?

Donmuş gıda ürünlerinde katkı maddesi kullanılmaz. Gıda ürünlerinin uzun süre dayanması için özel IQF yöntemiyle dondurulmaları yeterlidir, ayrıca kimyasalların kullanılmasına gerek yoktur. Mevsiminde toplanan meyve-sebzeler hormon içermemektedir. Donmuş gıda ürünleri tazeden daha tazedir. 1kg ayıklanmış, yıkanmış ve dondurulmuş sebze; marketten, pazardan alınmış ayıklanmamış 1 kg sebzeden miktar olarak çok daha fazladır; 1 kg ayıklanmış ve dondurulmuş sebze yaklaşık olarak 2. 5 kg ayıklanmamış sebzeye eşittir. Gittikçe hızlanan yaşam şartları nedeniyle çalışan hanımların mutfağa daha az zaman ayırabildikleri günümüzde, dondurulmuş gıda, sağlık ve lezzetten ödün vermeden zamandan kazandırır. Modern mutfaklara yenilik ve çözümler sunar.

2. IQF yöntemi nedir?

Açılımı “Individual Quick Frozen” olan bu yöntemle gıda ürünleri çok kısa sürede -40 ºC soğukta tek tek dondurulur. Bu işlem, ürünlerin içindeki suyun donmasıyla gerçekleşir ve bu yolla gıda ürünlerinin katkı maddesiz uzun ömürlü olması sağlanır.

3. Dondurulmuş ürünlerde bozulmalar yada çürümeler yaşanır mı?

IQF yöntemi ile -40 derecede şoklanarak donduruldukları ve -18 derecede saklandıkları için dondurulmuş gıdalarda çürüme sebebi olan mikroorganizmaların üremesi bunun sonucunda ürünlerin bozulması besin değerlerinin kaybolması mümkün değildir.



4. Dondurulmuş ürünler yıkanmadan kullanılabilir mi?

SuperFresh ürünleri yıkanıp temizlenip ayıklandıktan sonra dondurulduğu için kullanıma hazırdır.
5. Dondurulmuş meyve ve sebzeler katkı maddesi içerir mi?

Dondurma çok doğal bir saklama şeklidir, bu yöntemin ev tipi dondurucudan tek farkı ürün ısısını şoklayarak -42 ° C’ye indirebilmesi özelliğidir. Derin dondurma hiçbir katkı maddesi içermeyen bir yöntemdir.

6. Ev tipi dondurucularda gerçekleşen dondurma işlemi ile IQF şoklama yöntemi     arasında fark var mıdır

Dondurma işlemi sırasında besin kaybını önlemek için bu işlem besinlerin hücre zarı çatlatılmadan gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu işlemde besinlerin -5 ° C ısıya çok hızlı bir şekilde geçmelerini gerektirir. Ev tipi dondurucularda dondurma işlemi yavaş gerçekleştiği için bu işlem besinlerin hücre zarını çatlatarak ürünlerde besin değeri kayıplarına neden olur. SuperFresh IQF yöntemini uygulayarak, ürünleri – 40 ° C ‘de şoklama yoluyla dondurarak içindeki besin değerleri ve vitaminlerini ilk günkü tazeliklerinde korumayı sağlar.



7. Taze gıdalar dondurulmuş gıdalara göre daha sağlıklı mıdır?

Dondurulmuş ürünlerin besin değerleri en az taze satılan ürünlere eş değerdir. Hatta yapılan test sonuçlarına göre taze fasulye, ıspanak gibi bazı dondurulmuş sebzelerin bünyelerinde bulundurdukları C vitamini değeri, taze olanlarına göre daha yüksek çıkmaktadır.


8. Dondurulmuş gıda ürünlerinin saklama koşulları nelerdir?

Bütün SuperFresh Donmuş ürün grupları (dondurulmuş sebze – meyve ve unlu mamuller): Buzdolabında 24 saat, Buzlukta 7 gün, -18 °C derin dondurucuda son kullanma tarihine kadar saklanabilir.



9. Paketini açtıktan sonra dondurulmuş ürünler bozulur mu, ne yapmak gerekir?

Paketler açıldıktan sonra pakette kalan ürünler çözülmeden dolaba konduğunda aynı saklama koşulları yine geçerlidir. Ürünlerde çözülme olduysa tekrar dolaba konmadan tüketilmelidirler.


10. Ürünü çözdürdükten sonra dondurursam ne olur?

Besinlerin içinde bulunan ve ürünlerin süratle bozulmalarına neden olan mikroorganizmaların aktiviteleri, ürünler -18 °C’de ısıya indikleri zaman durdurulmaktadır. Dondurulmuş ürünlerin çözüldükleri zaman bünyelerinde bulunan suyun bir kısmını dışarı vermeye başlamaları ile birlikte bu mikroorganizmalar tekrar faaliyete geçmeye başlar. Uzun süre çözülmüş olarak bekletilen ürün içinde büyük miktarda besin kaybı ve bozulmalara neden olan mikroorganizma hareketleri meydana gelmiş olur. Bu şekilde çözülen dondurulmuş ürünler tekrar donduruldukları takdirde barındırdıkları besin değerlerini yitirmiş ve sadece posa değeri taşıyan fiziksel bir görünümde saklanmış olurlar.



11. Donmuş ürünleri pişirmeden önce çözerek yumuşamalarını beklemek gerekir mi?
Donmuş sebze -meyveler, dondurulmuş deniz ürünleri, pizza, mantı dolaptan çıkarıldıktan sonra çözülmesi beklenmeden kullanılır.
Milföy, kıvrılabilir bir kıvama gelinceye kadar oda sıcaklığında bekletilir. Ortasına tercihe göre malzeme konularak fırına sürülür.
Mezgit filetolar oda sıcaklığında çözündükten sonra istenilen şekilde pişirilir. Pişirme önerisi olarak çözülmüş olan mezgit fazla bekletilmeden önce una sonrada yumurtaya bulanıp kızgın yağda 2-4 dak. kızartılır. Arzuya göre yumurta içine rendelenmiş kaşar da eklenebilir.



12. Diyet yaparken dondurulmuş ürünler kullanılabilir mi?

Dondurulmuş ürünler diyet yapanlara büyük kolaylıklar sağlar. Çünkü;

* SuperFresh ürünleri tümüyle katkısız, doğal meyve ve sebzelerden sezonlarında hazırlanmışlardır.

* Üzerinde besin değerleri kalori miktarları yazılı olduğu için günlük programın elverdiği kadar ölçülerek kullanılabilir.



13. Ton Balığının hammaddesi nasıl elde ediliyor?

SuperFresh ton balığı hammaddesi; büyük balıkçı filoları tarafından okyanuslarda avlanan Orkinos familyasına ait olan ton balıklarından elde edilir. Skipjack (kırmızı etli) ve Yellowfin (beyaz etli) olarak 2 türü bulunan bu balıklar sert, yağsız yapısı ve işlemeye uygun beyaz etleri nedeniyle uzmanlarca tercih edilir. Okyanuslarda avlandıkları anda gemilerde bulunan dondurma sistemlerinde şoklanarak dondurulurlar. Yurtdışından dondurulmuş olarak ithal edilen ton balıkları, Kerevitaş Su Ürünleri İşleme Tesisleri’ne ulaşır ve üretim aşamasına geçilir.



14. Konserve ton balığı açıldıktan sonra kaç gün içerisinde tüketilmelidir?

Ambalaj açıldıktan sonra kalan miktarı üzerini kapatacak şekilde ayçiçekyağı (Royal için zeytinyağı, Light için su) ekleyin. Buzdolabında ağzı kapalı cam bir kap içerisinde saklanıp, 1 gün içerisinde tüketilmelidir.



15. Ton balığında bulunan Omega değerleri nedir?

MARKA ADI OMEGA 3 DEĞERİ (G/100 G) OMEGA 6 DEĞERİ (G/100 G)
SUPERFRESH KLASİK TON BALIĞI 9,42 0,021
SUPERFRESH LIGHT TON BALIĞI 0,3 0,01
SUPERTON TON BALIĞI 6,7 0,0094
TONETTO TON BALIĞI 10,58 0,025



16. SuperFresh Patatesleri kızartmadan pişirebilir miyim? 

SuperFresh Patatesleri çözülmesini beklemeden ısınmamış bir tepsi üzerine koyun ve önceden 250 ‘ C de ısıtılmış fırının en üst rafına yerleştirin, ara ara çevirerek pişirin. 15-20 dk içerisinde servise hazırdır.


17. Dondurulmuş gıda ürünlerinin raf ömürleri ne kadardır?

Sebze-meyve ve su ürünleri 2 yıl, unlu mamuller ise 1 yıl; -18°’deki derin dondurucuda son kullanma tarihine kadar tazeliğini korur.