MİKRODALGA NEDİR?

Mikrodalga fırınlar, elektromanyetik enerji alanları yaratarak çalışan cihazlardır. Aynı teknoloji günümüzde sıklıkla TV, radyo ve cep telefonlarında da kullanılmaktadır. Mikrodalga olarak adlandırılan dalgalar ışık hızında hareket eden elektromanyetik enerji akımlarıdır.

MİKRODALGA FIRINLAR NASIL PİŞİRİR?

TÜBİTAK’a bağlı Türkiye Metroloji Enstitüsü Kurucusu Doç. Hüseyin Uğur bu konuda Türkiye’deki en yetkili ağızlardan biri. Sayın Uğur’a göre kullanıcı kurcalamadığı sürece mikrodalga fırınların kimseye bir zararı yok:
“Doğru frekansı bilirseniz her molekülü titreştirebilirsiniz. Mikrodalga fırında yapılan bu. Titreşimler ısıya dönüşerek gıdayı pişiriyor. Kullanılan frekans özellikle su molekülleri ve gıdalarda sık rastlanan diğer bazı moleküller üzerinde etkili. Bu bildiğimiz radyasyondan farklı.” Mikrodalga ile pişirme geleneksel pişirme yöntemlerinden hem daha hızlıdır hem de pişirme sürecinde yalnızca besin pişerken fırın ve ortam ısınmaz.
Mikrodalgalar besin içindeki su moleküllerini titreştirerek ısıtır ve açığa çıkan ısı ile besinler pişer. Bu nedenle içinde daha çok su molekülü taşıyan besinler daha hızlı pişer. İçinde bulundukları kaplar metal veya alüminyum değilse ısınmaz.
Mikrodalga enerjisi besin içinde ısıya dönüştüğü için besin içinde bir radyasyon oluşması veya bir radyasyon bulaşması söz konusu değildir. Buna rağmen hidrojen iyonları saniyede milyarlarca kez titreşirler ve salınım yaparlar